Grafikus- és festőművész

Iskoláimat Kecskeméten kezdtem és miután Budapestre költöztünk Újpesten folytattam, ahol a Könyves Kálmán Gimnáziumban érettségiztem 1964-ben. Gimnáziumi éveim alatt rajzkörökben képeztem magam, melyek közül  a Vasutas Kör volt a meghatározó, ahol olyan képzést kaptam, amivel  jelentkezdhettem a Budapesti Képzőművészeti Főiskolára 1964-ben, ám első alkalommal nem vettek fel. Pontosabban Esti előkészítőbe kerültem, ahol Sarkantyú Simon volt a mesterem. Neki köszönhetem, hogy megtanultam rajzolni.

1964-ben nagyemlős preparátor lettem a Magyar Természettudományi Múzeumban. Itt teljes körű képzést kaptam, azaz a kisemlős, a madár, a hüllő, a hal és a nagyemlősök preparálását tanultam meg. Egyetlen kitömött nagyemlősöm egy őz volt, ami a mai napig látható a Mezőgazdasági Múzeum téli diorámájában.

1965-ben felvettek a Képzőművészeti Főiskolára, Kádár György festő osztályára. Két év után átjelentkeztem Ék Sándor mester grafikai tanszékére, ahol 1970-ben kaptam diplomát. 1970-től „szabadúszó-ként” próbáltam szerencsét de nem igazán sikerült ez a két esztendő. Így aztán a Magyar Pénzjegynyomda rézmetsző tanulója lettem 1971-1973 között. 1973-ban újra szabadúszó lettem. Még abban az évben megkaptam a „Nagy Derkovits díjat” ami  három évre biztosította a gondtalan életet és alkotói munkát a számomra. Szabadúszó koromban a Fiatal Képzőművészek Stúdiója szervezésével elmehettem Grúziába egy művésztelepre, ami máig meghatározó az életemben. 1980-ban egy Iraki ösztöndíjat kaptam, amivel egy hónapon át az Iraki Kulturális Minisztérium vendégeként megcsodálhattam a művészettörténet egyik fontos bölcsőjének az emlékeit: Babilont, Ur városát, Ninivét, stb.

1982-ben a Képzőművészeti Szövetség megbízott, hogy a Római Magyar Akadémián rendezzek be egy sokszorosító grafikai műhelyt, amit a saját sokszorosító gépem és a többi felszerelés fölajánlásával meg is tettem. Rómának három ember ismeretségét köszönhetem: Amerigo Totét, kinek műtermében több ízben megfordultam, és két barátét Perczel Zita és Szőnyi Zsuzsa személyében. Róma mérföldkő volt az életemben. Kiállításom volt Firenzében, a Medici Palotában, Assisiben és a Római Magyar Akadémián, ahol elhatároztam, hogy elkészítem az Állatok Anatómiáját.

Hat év munka után fejeztem be a rajzolását A LÓ MŰVÉSZETI ANATÓMIÁJA című könyvemnek, hiszen meg kellett tanulnom az állatok anatómiáját amiben több könyvem írójaként Dr. Fehér György az Állatorvos-tudományi Egyetem Anatómus tanszékvezetője segített, amiért köszönettel tartozom az emlékének, hiszen a tanításon kívül a rajzoláshoz szükséges preparátumokkal is ellátott, ezzel is  segítve a munkámat. 1989-ben kerültem a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolába mint rajztanár, ahol egészen a nyugdíjazásomig tanítottam. Közben 1996-2002 között anatómiát tanítottam az Iparművészeti egyetemen mint adjunktus. Ott létem alatt egy rajzi műterem vezetését is rám bízták. A felmondásomig ott töltött időt szép emlékeim között őrzöm.

Munkásságom

 

1970-ben a Vadászati Világkiállítás Tanzán pavilonjának az arculatát és grafikai munkáit terveztem és kiviteleztem.

Pénzjegynyomdás koromban a bélyegtervezők sorába léptem és Magyarországon kívül Mongóliának és Jemennek terveztem bélyeget.

1995-ben a rézmetszésű bélyegeimmel az Év Bélyegtervezője díjat nyertem el

1982-óta tervezek, rajzolok könyveket

1989-ben jelent meg a LÓ MŰVÉSZETI ANATÓMIÁJA – Corvina majd Kossuth kiadó

1996 RAJZISKOLA Könemann  Kiadó  majd Ullmann Kiadó – 14 nyelven kiadva

1998 AZ EMBER ANATÓMIÁJA  Könemann Kiadó majd Ullmann Kiadó – 7 nyelven kiadva

2002 KIS RAJZISKOLA Novella Kiadó

2003 RAJZ ABC Kossuth Kiadó

2003 KIS ANATÓMIA – AZ EMBER  Kossuth Kiadó

2003 AZ EMBER MŰVÉSZETI ANATÓMIÁJA  Kossuth Kiadó

2006 A MADARAK MŰVÉSZETI ANATÓMIÁJA Kossuth Kiadó

2010 HOGYAN RAJZZOLJUNK LOVAT Vik-And Kiadó

2011 NAGY RAJZISKOLA  Ullmann Kiadó 11 nyelven

2012 NAGY RAJZISKOLA (Ullmann-éktól átvéve) Kossuth Kiadó

Volt egy tíz részes rajztanítási sorozatom a TV-ben RAJZOLNI JÓ címmel

 

Kiállításaim

 

Munkáim számos csoportos kiállításon szerepeltek. A legfontosabb egyéni kiállításaim:

1981 Tornyai Múzeum-Hódmezővásárhely

1982 Magyar Nemzeti Galéria-műhely sorozat

1982 Firenze Medici Palota

1989  Budapesti Vigadó TV galériája

1997 Magyar Nemzeti Galéria  (A Rajziskola című könyvem rajzaiból)

2006 Mezőgazdasági Múzeum– 60.-születésnapomon egy életmű kiállítás

 

Művészeti díjaim

1973 Derkovits-díj

1990 Barcsay-díj   

1996 Mednyánszki-díj            

 

Kitüntetéseim

 

1983 Állami Ifjúsági Díj   

2005 Magyar Köztársaság ezüst érdemkereszt  

2008 A magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje

2013 II. osztályú Honvédelemért Kitüntető Cím   

slider4slider1